Equus is Latijn voor paard, therapeia is Grieks voor genezen, dienen, aandacht geven en verzorgen.

Paarden kunnen goed aanvoelen wat in ons omgaat en het werken met hun kan ons helpen bij onszelf te komen. De mogelijkheden in de relatie tussen mens en paard kunnen ook gebruikt worden om de mens uit een aantal problemen te helpen of hem in zijn ontwikkeling te bevorderen. Bij equitherapie wordt het contact en het bewegen met het paard doelmatig gebruikt om therapeutische effecten te bereiken.

De focus ligt op lichaamsgericht werk.

Het paard heeft kwaliteiten die van groot belang zijn bij de therapie. Paarden zijn kuddedieren en daardoor sociaal erg vaardig. Hun gedrag is gericht op relatie en harmonie. Ze hebben de mogelijkheid om via minimale signalen te communiceren en zijn in staat om tot onder het oppervlakte door te dringen. Het paard reageert op lichaamstaal en voelt feilloos aan wat er in iemand omgaat en reageert hierop zonder te veroordelen. Spanningen uiten zich vaak in lichamelijke klachten. In interactie met het paard worden deze lichaamssignalen opgepikt. Het paard werkt voor de therapeut als een vergrootglas, de reacties van het paard worden meegenomen in het behandelproces.

Een goed opgeleid therapiepaard kan door zijn eigenschappen de rol van co-therapeut op zich nemen. Deze co-therapeut communiceert enerzijds met de therapeut dat zich iets afspeelt, anderzijds laat hij het de cliënt ook in een bewegingsdialoog ervaren.

 

wat is equitherapiewat is equitherapie2wat is equitherapie3

Waarom juist het paard?

Het paard heeft van nature eigenschappen die hem zeer geschikt gemaakt als co-therapeut:

Paarden kunnen goed aanvoelen wat er is ons omgaat en reageren op onze behoeften.  Het werken met hen kan ons helpen dichter bij ons zelf te komen. Het paard kan zo een opvoedende rol hebben. Het paard is geschikt voor therapie door de eigenschappen van:

  • beweging: de driedimensionale beweging van het paard heeft een specifieke uitwerking op lichaam en geest;
  • sociale vaardigheden: doordat het paard een kuddedier is, zijn de sociale vaardigheden sterk ontwikkeld, ook naar de mens toe;
  • analoge communicatie: het paard communiceert met minimale lichaamssignalen, begrijpt geen dubbele boodschappen en communiceert eerlijk;
  • acceptatie: het paard accepteert je zoals je bent, motiveert en begrenst waar nodig is;
  • aantrekkingskracht: door de grote aantrekkingskracht op de mens, wordt de mens geholpen om grenzen te verleggen.

Het paard biedt steun, door er te zijn voor je en je fysiek te dragen. Het kan troostend werken door de warmte en kracht die het dier bezit. Of juist uitnodigend en aanzetten tot beweging, omdat het paard in staat is samen te werken.

natuurlijke eigens

Ervaringen

Als mama van een dochter die zowel geestelijk als lichamelijk werd misandeld door haar vader,  was ik op zoek naar een passende therapie. Omdat mijn dochter heel erg wantrouwend was tegenover alle hulpverleners en zij gek is op paarden kwam ik in kontakt met Anne van Filipa equitherapie. Dankzij Anne en Fardau, het paard waarmee Anne werkt, heeft mijn dochter een hoop kunnen verwerken en is ze van een bange, onzelfzekere en schuchter meisje opengebloeid naar een mondig en goedlachse meid. Wij hadden hiervoor al enkele anderen soorten therapie geprobeerd maar deze heeft in mijn ogen, wonderen verricht. 

*

 

Mijn moeder stelde paardentherapie voor omdat ik veel van paarden hou en dit misschien een goede manier was om mijn gevoelens kwijt te kunnen. Bij Anne en Fardau voelde ik mij goed en veilig. Tijdens de sessie kwamen dingen naar boven die eng waren maar Fardau hielp mij daarbij om het makkelijker te maken. Ik heb verschillende oefeningen op Fardau gedaan waardoor ik best wel een goede band kreeg met hun en waardoor ik meer zelfvertrouwen en zelfstandigheid door kreeg. Ik vond het jammer toen ik de sessies niet meer nodig had omdat ik het daar wel fijn vond maar Anne zei dat ik altijd Fardau altijd mocht komen bezoeken. (meisje 9 jr.)

 

*

 

Ik liep tegen wat dingen aan in mijn dagelijks leven waarvoor ik hulp zocht.Om hiervoor naar een psycholoog te gaan vond ik heel moeilijk. Ik had een artikel over equitherapie gelezen en dat sprak mij heel erg aan.

Vooral de combinatie psychologie en werken met paarden vond ik heel mooi en laagdrempelig. Hoewel ik heel nerveus was voor de eerste sessie werd ik tijdens het ‘werken’ met het paard heel rustig. Het paard voelde haarfijn aan wat mijn gemoedstoestand was en reageerde hier direct op door rustiger te bewegen en op sommige momenten zelfs te stoppen omdat ik niet rustig in mijn gedachten/gevoelens was. Het was fascinerend om te zien hoe het paard dit aanvoelde.

In eerste instantie dacht ik dat ik geen vooruitgang boekte totdat ik na een tussenstop van enkele weken het verschil in de reactie van het paard merkte.Tijdens een evaluatie kwam ikzelf ook tot de conclusie dat ik in mijn dagelijks leven ook al verandering merkte in mijn manier van denken en handelen. De oefeningen die je met en op het paard uitvoert lijken heel simpel maar zijn heel doeltreffend.

Je wordt jezelf meer bewust van je gedachten en angsten tijdens de oefening doordat het paard direct reageert op een houding of gevoel van jou. Door deze confrontatie leer je om open te staan voor deze gedachten en angsten en hieraan te werken. Deze therapie is een aanrader voor ieder die de stap naar psycholoog te ver vind maar toch hulp zoekt.

Anne en natuurlijk Fardau ik dank jullie voor jullie hulp en geduld.(vrouw 46 jr.)