Therapeut
Mijn naam is Anne Hermans. Van jongs af aan ben ik dol op paarden. Nadat ik een keer op een pony had gereden, kon ik niet meer zonder deze geweldige dieren. Ik droomde van een eigen paard, een droom die uiteindelijk werkelijkheid werd. Na de studie psychologie aan de universiteit van Maastricht, met als specialisatie ontwikkelingspsychologie, ben ik in 2007 aan het werk gegaan in de geestelijke gezondheidszorg. Ik heb zeer brede ervaring opgedaan met diagnostiek en behandelingen van kinderen, adolescenten en volwassenen. In 2012 heb ik de KNHS opleiding tot Voltige instructeur niveau 2 afgerond. In 2013 heb ik de 2 jarige opleiding Equitherapie SHP-E(NL), bij opleidingsinstituut Hippocampus te Soerendonk, met goed resultaat afgerond.
Equitherapie geef ik naast mijn werk als GZ-Psycholoog bij PUUR JONG. Binnen PUUR JONG bieden wij psychologische behandeling en coaching aan. Voor de link zie kopje 'partners'.
Ik ben lid van de Stichting Helpen met Paarden Equitherapie (SHP) en het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP).
De paarden
Fardau is een 10 jarige wijze en leergierige merrie (KWPN x Fries). Ze is gevoelig en erg wijs. Ze is actief, maar voelt ook goed aan waar de cliënt behoefte aan heeft en communiceert duidelijk. Ze weet haar hoofd koel te houden. Fardau is een goed therapiepaard dat door haar zorgzaamheid snel een relatie met de cliënt weet op te bouwen.
Flint is een 19 jarige Welshcob ruin. Hij houdt erg van knuffelen, is zeer sociaal en nieuwsgierig. Hierdoor maakt hij goed contact met kinderen. Flint een gevoelig paard dat alles goed in de gaten houdt.
Visie
Ik vind het belangrijk dat bij psychische problematiek naar totaalsysteem van de cliënt wordt gekeken, lichaam en geest werken namelijk nauw samen. Het paard kan als co-therapeut een grote meerwaarde hebben om dit totaalbeeld in kaart te brengen. In de samenwerking kan ik met het paard hulp bieden en tot een ontwikkeling te komen. Ik vind het belangrijk dat ieder mens kan zijn wie hij/zij is, waarbij niet alleen naar problemen wordt gekeken, maar ook naar krachten. Deze krachten kunnen worden benut om tot een ontwikkelingsproces te komen. Ik heb er vertrouwen in dat ik als equitherapeut iets kan betekenen voor kinderen en volwassenen die vastlopen in het dagelijks leven en ondersteuning kunnen gebruiken in hun persoonlijke ontwikkeling.